Manažerské komunikační kompetence nelékařských zdravotnických pracovníků v gynekologii a porodnictví - Bukovská, Daniela (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou manažerských komunikačních kompetencí, kdy je komunikace vnímána jako jedním z nejdůležitějších nástrojů každého vedoucího pracovníka. Teoretická část diplomové práce shrnuje roli porodní asistentky/ všeobecné sestry, v perioperační péči a obor management ve zdravotnictví. Výzkumná část diplomové práce byla realizována ve zdravotnickém zařízení vybraného regionu na Gynekologicko-porodnickém oddělení, u nelékařského zdravotnického personálu, poskytující odbornou ošetřovatelskou péči. Sběr dat byl proveden prostřednictvím strukturovaného dotazníkového šetření a hlavním cílem bylo zjistit, jak sestry a porodní asistentky na zvoleném pracovišti vnímají význam jednotlivých manažerských kompetencí a jak samy hodnotí jejich zvládání. Dílčí cíl zní, zda je rozdíl mezi hodnocením významu i rozdíl vlastního zvládání kompetencí mezi sestrami a porodními asistentkami s vysokoškolským vzděláním a ostatním druhem vzdělání.
Managerial communication competencies of non-medical health professionals in gynecology and obstetrics
Keywords: interní komunikace; manažeři; manažerské kompetence; perioperační péče; vzdělávání sester; internal communication; managers; managerial competencies; perioperative care; education of nurses