Syntéza a charakterizace vybraných aminokyselinových enaminonů z 1,3-dikarbonylových sloučenin - Hrstková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2011)
Čtyřmi různými metodami byly připraveny methylestery (ethylestery), benzylestery resp. draselné soli enaminonů vybraných aminokyselin. Z hlediska praktičnosti se jeví jako nejvhodnější syntéza draselných solí poskytující nejvyšší výtěžky bez nutnosti chromatografického čištění produktů a syntézy esterů aminokyselin jakožto výchozích látek. V další fázi výzkumu bude studována aplikovatelnost připravených enaminokyselinových derivátů pro další syntetické transformace.
Synthesis and characterization of selected amino acid derived enaminones from 1,3-dicarbonyl compounds
Keywords: aminokyseliny; enaminony; aminokyselinové enaminony; diketony; významné intermediáty; amino acids; enaminones; enaminones derived from amino acids; diketones; key intermediates