Genderové aspekty českého eugenického hnutí v 1. polovině 20. století - Najmanová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce pojednává o českém eugenickém diskurzu, který se prosadil na našem území v 1. polovině 20. století, a snaží se jej nahlížet perspektivou genderu. Cílem práce je především rozšířit informace o českém eugenickém hnutí o další úhel pohledu, který může pomoci nahlédnout problematiku české eugeniky v jiném světle a potvrdit či relativizovat dosud zjištěné poznatky. Metodou, jež má napomoci k dosažení tohoto cíle je genderová analýza knižních a časopiseckých děl předních představitelů a představitelek českého eugenického hnutí.
Gender Aspects of the Czech Eugenics Movement in the First Half of the 20th Century
Keywords: eugenika; gender; reprodukce; biologický determinismus; gender history; eugenics; gender; reproduction; biological determinism; gender history