Zvláštní péče o dutinu ústní v intenzivní a resuscitační péči jako prevence ventilátorové pneumonie - Škaroupková, Lenka; Horáčková, Kateřina; Chrudimská, Lucie (VŠZaSP sv. Alžběty, 2017)
Zvláštní péče o dutinu ústní v intenzivní a resuscitační péči je nedílnou součástí každodenní komplexní péče o dýchací cesty nesoběstatečných pacientů a slouží k prevenci ventilátorové pneumonie, jež je infekce spojená se zdravotní péčí. Vznik ventilátorové pneumonie vede ke zdravotním komplikacím či mortalitě, prodloužení hospitalizace a zvýšení finančních nákladů na péči. Ventilátorová pneumonie je jednou z nejčastějších komplikací v intenzivní a resuscitační péči a proto je pravidelná a kvalitní péče o dutinu ústní a dýchací cesty velmi zásadní. K efektivní redukci incidence ventilátorové pneumonie náleží ve velké míře preventivní intervence v rámci ošetřovatelské péče.
Special care about oral cavity in intensive and resuscitation care as prevention of ventilator associated pneumonia
Keywords: zvláštní péče o dutinu ústní; hygiena dutiny ústní; toaleta dýchacích cest; ventilátorová pneumonie; prevence; special care about oral cavity; hygiene of oral cavity; toilets of the respiratory tract; ventilator associated pneumonia; prevention