Cestovní ruch v Pardubickém kraji - Mašková, Jana (Univerzita Pardubice, 2007)
Téma bakalářské práce zní Cestovní ruch v Pardubickém kraji. Cílem práce je popsat aktuální stav cestovního ruchu v Pardubickém kraji, zejména v největší rekreační oblasti Seč. Poukázat na nedostatky rozvoje cestovního ruchu v obci a analyzovat další možnosti jeho rozvoje. Na základě zjištěných informací z dotazníkového šetření nastínit předpokládaný vývoj cestovního ruchu v obci Seč. V první části vysvětluji základní pojem „cestovní ruch‘‘ a jeho význam. Je zde také shrnut současný stav cestovního ruchu v celé České republice a zejména pak v Pardubickém kraji. Druhou část práce jsem zaměřila na obec Seč, která nejen v minulosti, ale i v současné době je nejvýznamnější turistickou oblastí Pardubického kraje. Po obecné charakteristice obce se zde věnuji charakteristice současného stavu cestovního ruchu. Analýza zahrnuje popis turistických zajímavostí v obci a okolí, sportovní příležitosti, kulturní akce a turistickou infrastrukturu. Součástí této kapitoly je dotazníkové šetření v obci Seč. Jednu skupinu respondentů tvoří obyvatelé obce, druhou skupinu tvoří návštěvníci (celkem 300 dotazníků). Cílem šetření je zjisti názory a postoje týkající se rozvoje cestovního ruchu v této obci a následné porovnání těchto dvou skupin. V závěrečné části práce poukazuji na možný vývoj cestovního ruchu v obci Seč a navrhuji doporučení pro obec v oblasti cestovního ruchu, která by přispěla ke zvýšení počtu návštěvníků, jejich spokojenosti a hlavně celkovému rozvoji obce.
Travel movement in the Pardubice region
Keywords: Cestovní ruch; Pardubický kraj; obec Seč; Travel movement; Pardubice Region; Seč