Racionalizace provozování regionální nákladní dopravy Českých drah, a.s. za podpory informačních technologií - Nováková, Věra (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá racionalizací železniční nákladní dopravy na regionálních tratích, kde se nalézá největší potenciál pro zjednodušení práce a racionalizaci personálu v nákladní přepravě. Úvodní část se zabývá analýzou současného stavu nákladní dopravy a technologických postupů při jednotlivých fázích přepravy zásilky a popisuje současné informační technologie, které při své práci využívají vozoví disponenti, kalkulanti a zaměstnanci stanic s výpravním oprávněním pro nákladní přepravu. Další část práce se zabývá zjednodušením postupu pro nového i stávajícího zákazníka, který má zájem přepravovat své zboží po železnici. Zároveň se snaží sladit, zjednodušit a zefektivnit tento způsob spolu s kompletním odbavením zásilky pro zaměstnance zúčastněné na tomto procesu. Závěrečná část diplomové práce poukazuje na oblasti, na které by se měly České dráhy zaměřit, aby zvýšily svůj podíl v přepravě na českém trhu.
Rationalization of regional freight traffic of České dráhy, a.s. supported by information technology
Keywords: železniční doprava; nákladní přeprava; racionalizace; Informační technologie