Praktická aplikace klinických kritérií pro uznání onemocnění bederní páteře z přetěžování za nemoc z povolání - Boriková, A; Pelclová, D; Urban, P; Ehler, Edvard; Ridzoň, P; Fenclová, Z; Eichlerová, A; Heřman, M; Laštovková, A; Hlávková, J; Pešáková, L; Nakládalová, M (My University, 2017)
Úvod: Vertebrogenní algický syndrom bederní páteře je velmi častým steskem pacientů v ordinacích praktických lékařů i specialistů. Jedná se o onemocnění s multifaktoriální etiologií, přičemž jednou z prokázaných příčin je i přetěžování bederní páteře v rámci výkonu zaměstnání. Proto bylo v rámci navrhované pravidelné aktualizace českého seznamu nemocí z povolání rozhodnuto vytvořit dosud chybějící kritéria, na základě kterých by bylo možné toto onemocnění uznávat jako nemoc z povolání. V letech 2012–2015 byl realizován projekt, jehož výstupem je metodický návod k zajištění jednotného postupu při posuzování a uznávání chronického onemocnění bederní páteře z přetěžování jako nemoci z povolání. Předkládané sdělení podává informace o obecných a klinických podmínkách pro uznání profesionality onemocnění a prezentuje jejich praktickou aplikaci. Metodika: Soubor tvořilo 55 probandů, 30 žen, 25 mužů, průměrného věku 44,9 roků (SD 6,4, medián 46) s průměrnou dobou expozice potenciálně rizikové práci 15,6 roků (SD 9,5), medián 26. Do souboru byly zařazeny osoby s chronickým lumbagem trvajícím nejméně rok, s kořenovým syndromem, nebo bez něj, s nejméně tříletou anamnézou potenciálně rizikové práce. Na tomto souboru je prezentována aplikace navrhovaných klinických kritérií. Výsledky: Klinické kritéria, tzn. střední tíže závažnosti jak v neurologickém, tak v radiologickém nálezu, byla splněna u 16 z 55 osob. Jednalo o dva lesní dělníky, čtyři operátory výroby, dvě zdravotní sestry (oddělení geriatrie a ortopedie), dva skladové dělníky, zedníka, truhláře, přadlenu, automechanika, dělníka na poště – manipulace s balíky a dělnici při výrobě a instalaci billboardů. Závěr: Z výsledků vyplývá, že kritéria pro uznávání onemocnění bederní páteře z přetěžování jako nemoci z povolání jsou nastavena tak, aby v odůvodněných případech mohla být nemoc z povolání uznána, zároveň, aby nebylo možné zneužití titulu nemoci z povolání u onemocnění, jehož prevalence je v obecné populaci vysoká.
The practical application of clinical criteria for the recognition of the disease of the lumbar spine from overloading as an occupational disease
Keywords: onemocnění bederní páteře z přetěžování; nemoc z povolání; klinická kritéria; metodický návod; lumbar spine overload; occupational disease; clinical criteria; methodological guidance