Transcendentální dedukce kategorií v Kantově Kritice čistého rozumu - Bezstarosti, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se snaží poukázat na to, jak podle Immanuela Kanta vzniká naše poznání. S oporou v Kantově Kritice čistého rozumu se pokusí osvětlit postup transcendentální dedukce kategorií. Zaměří se na jednotlivé kroky dedukce, ve které se Kant snaží dokázat objektivní platnost pojmů našeho rozvažování. Zvláště se bude věnovat roli syntézy, jednoty vědomí a syntetické apercepce, neboli sebevědomí, v konceptu našeho poznání. S Kantem ukáže, jak je poznání založeno ve spojení myšlení, neboli rozvažování a smyslovosti. Za hranicemi naší smyslovosti nelze podle Kanta o poznání vůbec hovořit.
Transcendental Deduction of Categories in Kant's Critique of Pure Reason
Keywords: poznání; transcendentální dedukce kategorií; jednotlivé kroky dedukce; syntéza; jednota vědomí; rozvažování; cognition; transcendental deduction of categories; individual deductive steps; synthesis; unity of reason; deliberation