Kuchyňské účty moravské větve rodiny Collalto v první polovině 18. století, v období hraběte Antonína Rombalda Collalto - Janáček, Michal (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato práce se zaměřuje na kuchyňské účty původem severoitalské rodiny Collalto, konkrétně její moravské větve, v první polovině 18. století. Jedná se především o snahu najít nové poznatky o stravování šlechtické rodiny v novověku. Začátek práce pojednává o příchodu této hraběcí rodiny na Moravu a převzetí jejích majetků. Další kapitola je zaměřena na život hraběte Antonína Rombalda Collalto (1681-1740), jeho vzdělání, rodinu a dvorskou kariéru. Poté se stručně zaměřuje na výsledky výzkumu Bronislava Chocholáče, který o kuchyňských účtech rodiny Collalto, avšak zaměřených na poslední dekádu 17. století, napsal několik studií. Tento výzkum se stal, vedle samotných pramenů účetní povahy první poloviny 18. století, hlavním zdrojem informací o kuchyňských účtech této rodiny. Následují nejdelší, a pro tuto práci nejpodstatnější kapitoly, soustředěné na kuchyňské materiály z let 1725, 1753 a 1755. Je zde popsán jejich charakter, množství i cena. Stěžejní jsou pro tuto práci účty z moravského panství v Brtnici, hraběcího domu v Brně a paláce ve Vídni. Pomocí tabulek jsou shrnuty zjištěné informace tak, aby se staly co nejpřehlednějšími. Výsledky jsou porovnány se zpracovanými účty z konce 17. století. Práce se též snaží odpovědět na otázky jako: O jakou kuchyni se jedná? Pro koho se v kuchyni vařilo? Byl hrabě a jeho rodina na panství přítomen? Závěr je věnován jednoduché rekonstrukci toho, jak taková kuchyně vypadala, kdo v ní pracoval, jak se získávaly zásoby apod. Dohromady tato práce vytváří představu o stravování moravské šlechtické rodiny v první polovině 18. století.
Kitchen Accounts of the Moravian Branch of the Collalto Family in the First Half of the 18th Century (during the Reign of Anton Rombald Count Collalto)
Keywords: Brtnice; Brno; Vídeň; Collalto; Collalto, Antonín Rombald; kuchyně; kuchyňské účty; potraviny; jídlo; víno; pivo; Brtnice; Brno; Vienna; Collalto; Collalto, Anton Rombald; kitchen; kitchen bills; food; wine; beer.