Intraoseální vstup v přednemocniční neodkladné péči - Jelínek, Josef (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se zabývá problematikou a používáním intraoseálních vstupů v přednemocniční neodkladné péči. V teoretické části jsou k nalezení souhrnné informace o intraoseálním vstupu. Jeho původ a historii, anatomický a fyziologický pohled na kost pro intraoseální přístup. Jaké jsou indikace a kontraindikace podání, druhy pomůcek pro zajištění a také postup aplikace s jejími možnými komplikacemi. V praktické části je zpracováváno výzkumné šetření. Které se skládá ze dvou částí. První část se zabývá sběrem informací z výjezdů posádek zdravotnické záchranné služby, při kterých byl použit intraoseální vstup. Hodnotily se základní oblasti, například typ zúčastněné posádky, či věk pacienta. Druhá část je vyhodnocení dotazníků, které byly podány pracovníkům zdravotnické záchranné služby. Dotazníky byly zaměřeny na jejich zkušenosti s intraoseální aplikací a jejich znalosti této problematiky.
Intraosseous access in the in prehospital emergency care
Keywords: intraoseální vstup; zajištění krevního oběhu; přednemocniční neodkladná péče; tekutinová resuscitace; intraosseous access; collateral circulation; prehospital emergency care; fluid resuscitation