Znalosti všeobecných sester o krevní transfuzi - Bílá, Karolína (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou krevních transfuzí. Teoretická část shrnuje poznatky od historie přes problematiku krevních skupin, dárcovství krve, transfuzní přípravky až po vlastní transfuzi a možné potransfuzní reakce. Průzkumná část zjišťuje znalosti všeobecných sester o problematice krevní transfuze pomocí anonymního dotazníkového šetření s prvky vědomostního testu, z kterého vyplynulo, že všeobecné sestry mají v některých oblastech znalosti velmi dobré (např. v problematice náležitostí žádanky o předtransfuzní vyšetření, době uchování vaku transfuzního přípravku po ukončení transfuze na oddělení). Průzkum objevil však i znalosti podprůměrné, a to např. v oblasti krevních skupin podávaných z vitální indikace.
Knowledge of nurses about blood transfusion
Keywords: transfuze; transfuzní přípravek; krev; všeobecná sestra; znalosti; transfusion; blood; transfusion product; general nurse; knowledge