Mezigenerační srovnání významu svátků a způsobu jejich trávení - Bačkovská, Jana (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem práce je porovnání významu svátků a způsobu jejich trávení napříč třemi generacemi. Práce je rozdělena na vánoční a velikonoční svátky. Nejprve je vysvětlena jejich náboženská podstata, poté jsou popsány rituály a symboly z lidového prostředí a na toto navazuje vlastní kvalitativní výzkum, který zkoumá význam těchto svátků a způsob jejich trávení.
Intergenerational comparison of public holidays meaning and kind of their spending
Keywords: Vánoce; Velikonoce; tradice; zvyky; svátky; lidové prostředí; liturgie; náboženství; Christmas; Easter; tradition; folkways; holidays; folk environment; liturgy; religion