Atopický ekzém - Kadlecová, Žaneta (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá onemocněním kůže zvaným atopický ekzém. Nejprve je zde popsána stavba kůže včetně charakteristiky jednotlivých vrstev a jejich funkcí. Následně jsou popsány charakteristické znaky atopického ekzému a jeho rozdělení podle věku. V dalších kapitolách se věnuje rizikovým faktorům vyvolávajícím nebo zhoršujícím atopický ekzém, diagnostice a léčbě. V závěru je shrnuta prevalence tohoto onemocnění.
Atopic dermatitis
Keywords: atopický ekzém; kožní bariéra; filagrin; pruritus; kortikoidy; atopic eczema; skin barrier; filagrin; pruritus; corticoids