Syntéza a reaktivita substituovaných S-(1-fenylpyrrolidin-2-on-3-yl)-isothiouroniových solí - Tippnerová, Slávka (Univerzita Pardubice, 2001)
Reakcí substituovaných 3-brom-1-fenylpyrrolidin-2-onů s thiomočovinou, N-methylthiomočovinou a N,N'-dimethylthiomočovinou byly připraveny odpovídající isothiouroniové soli. Studiem chemického chování isothiouroniových solí v roztocích pufrů a v roztocích hydroxidu sodného při jednotkové iontové síle bylo zjištěno, že probíhá recyklizační reakce, kdy dochází k otevření pyrrolidinového cyklu a vzniku nového thiazolidinového heterocyklu.
Synthesis and reactivity of S-(1-phenylpyrrolidin-2-on-3-yl)-isothiouronium salts
Keywords: fenylpyrrolidiny; Isothiouroniové soli; iminothiazolidinony; recyklizace; acidobazická katalýza; kinetika