Metody stanovení znečištění motorových olejů - Laifr, Martin (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce se zabývá zpracováním současných poznatků o vlastnostech motorových olejů, o jejich klasifikaci a zejména pak o experimentálních metodách, použitých ke zjišťování znečištění motorových olejů. Základní analýzy motorových olejů provedené v depu kolejových vozidel v České Třebové byly doplněny o náročnější instrumentální analýzy. Na jejich základě bylo provedeno hodnocení a doporučení pro uživatele. Cílem práce je rovněž návrh metodiky stanovení znečištění motorových olejů bez použití laboratorní techniky.
Methods for determination of motor oil pollution
Keywords: motorové oleje; znečištění olejů; tribotechnické diagnostiky; opotřebení motorových olejů; infračervená spektrometrie; částicové analýzy; motor oils; oil pollution; tribotechnical diagnosis; degradation of engine oils; infrared spectrometry; particle analysis