Příbuzenská pěstounská péče, její pozitiva a úskalí - Mikešová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zaměřuje na příbuzenskou pěstounskou péči a její fungování v České republice. Poskytuje obecné informace o této formě náhradní rodinné péče s cílem popsat její pozitivní a negativní dopady, které se dotýkají dítěte, samotných příbuzenských pěstounů, nebo státního systému. Součástí práce je i průzkumné šetření, realizované formou polostrukturovaných rozhovorů s nezprostředkovanými pěstouny kteří přijali dítě ze své užší či širší rodiny. Dále také poskytuje pohled odborníků, kteří se s příbuzenskou pěstounskou péčí setkávají ve své praxi.
Kinship foster care, its positives and pitfalls
Keywords: pěstounská péče; příbuzenská pěstounská péče; náhradní rodinná péče; sociálně-právní ochrana dětí; foster care; kinship foster care; substitute family care; social-law child protection