Oligopoly a teorie her - Klánová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce s názvem Oligopoly a teorie her se věnuje problematice teorie her ve spojitosti s oligopolní tržní strukturou, včetně praktických příkladů možného využití. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá oligopolní tržní strukturou - charakteristikou oligopolů, typy oligopolů, Cournotovým, Stackelbergovým a Bertrandovým modelem. Druhá kapitola je zaměřená na oblast teorie her související s využitím v oblasti oligopolů - na kooperativní a nekooperativní hry, vězňovo dilema, opakované hry. Třetí kapitola představuje praktické vyžití jednotlivých typů her jako je například vězňovo dilema, reklamní hra, Cournotův model pro duopol a pro n firem v oligopolní tržní struktuře.
Oligopoly and the Theory of Games
Keywords: oligopoly; duopoly; kartel; koluze; Cournotův model; Stackelbergův model; Bertrandův model; teorie her; hry; hráči; konfliktní rozhodování; rozhodovací matice; vězňovo dilema; kooperativní hry; nekooperativní hry; opakované hry; neantagonistické hry; oligopoly; duopoly; cartel; collusion; Cournot model; Stackelberg model; Bertrand model; game theory; games; players; conflict decision making; decision matrix; prisoner's dilemma; cooperative games; non-cooperative games; repeated games; non-antagonistic games