Bíla hora a pobělohorská doba ve vybraných českých prózách druhé poloviny 20. století - Dostálová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Obsahem bakalářské práce Bílá hora a pobělohorská doba ve vybraných českých prózách druhé poloviny 20. století je rozbor a následná komparace tří vybraných prozaických děl, které se dějově inspirují obdobím kolem bitvy na Bílé hoře a době po ní. Jedná se o román Karla Michala Čest a sláva z roku 1966, povídku Ludvíka Součka Zájem Galaxie vydanou v roce 1985 a nakonec povídkový cyklus Jaroslava Bočka Den pro císaře a jiné lidi z roku 1984. Hlavním cílem práce je poznání rozličných způsobů uměleckého zobrazení historických událostí ve vybraných prózách a pochopení toho, jak tato zobrazení ovlivnila doba jejich vzniku.
Battle of Bílá hora and pobělohorská doba in selected Czech prose of the second half of the 20th century.
Keywords: bitva na Bílé hoře; třicetiletá válka; literatura 20. století; česká literatura; historická beletrie; battle of Bílá hora; Thirty Years´war; 20th century literature; czech literature; historical belles-lettres