Odvětvová analýza a finanční diagnostika podniků farmaceutického průmyslu - Karlas, Aleš (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá odvětvovou analýzou a finanční diagnostikou podniků farmaceutického průmyslu. Je rozdělena do dvou hlavních částí. První část je zaměřena na teoretické aspekty odvětvové analýzy, jejímž základem je Porterův model pěti sil, který je dále aplikován na světový farmaceutický průmysl. Následně je provedena analýza českého farmaceutického průmyslu. Druhá část této práce se zabývá diagnostikou finančního zdraví a finanční analýzou v teoretické rovině. V této části je také provedena komparace některých ukazatelů finanční analýzy vybraných firem s odvětvovými hodnotami. Poté je porovnána finanční situace těchto společností pomocí indexu IN95 a bilanční analýzy dle Rudolfa Douchy.
Industry analysis and financial diagnostics of pharmaceutical industry companies
Keywords: odvětvová analýza; Finanční analýza; farmaceutický průmysl; Porterův model pěti sil; index IN95; bilanční analýza Rudolfa Douchy; Industry analysis; Financial analysis; pharmaceutical industry; Porter's five forces model; index IN95; Rudolf Doucha's balance analysis