Digitálně řízený AM vysílač - Ondrák, Martin (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce je zaměřena na návrh, simulaci a konstrukci AM vysílače využívající moderní technologie. Řízení je pomocí mikrokontroléru, výkonový zesilovač je třídy D a E, fungujících na spínaném principu. Díky tomu by takovýto vysílač měl dosahovat vyšší účin-nosti (60 85 %), než konvenční vysílače (20 40 %). Celý obvod je simulován v prostředí SPICE, kde je ověřena jeho funkčnost a parametry součástek. Návrh desek plošných spojů je v populárním programu EAGLE. Tyto jednovrstvé DPS byly všechny zhotoveny v domácích podmínkách za použití běžně dostupných chemikálií. Celá konstrukce se skládá z jednotlivých podružných modulů, které jsou založeny na běžně dostupných součástkách a jsou snadno zhotovitelné. Funkčnost bude ověřena měřením a po-slechem na radiopřijímači naladěným na zvolenou vysílací frekvenci.
Digitally controlled AM transmitter
Keywords: AM; vysílače; DSP; zesilovače; třída D; třída E; koncový stupeň; fázový závěs; PLL; střední vlny; krátké vlny; AM; transmitters; DSP; power amplifiers; Class D; Class E; phase-locked loop; PLL; medium wave; shortwave