Vliv přídavku stříbra na termické vlastnosti skla (GeS2)50(Sb2S3)50 - Včeláková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou a vybranými fyzikálními vlastnostmi chalkogenidového systému Agx/b[(GeS2)50(Sb2S3)50]100-x, kde x = 0 - 15. V teoretické části jsou popsány vlastnosti a použití čistého a dopovaného systému. Experimentální část byla věnována stanovení koeficientu teplotní délkové roztažnosti, teploty skelné transformace a viskozity v rozsahu zhruba 10na6 až 10na13 Pa?s.
Influence of silver addition on thermal properties of (GeS2)50(Sb2S3)50 glass
Keywords: viskozita; chalkogenidové sklo; systém Ge-Sb-S-Ag; tepelná roztažnost; termomechanická analýza; viscosity; chalcogenide glass; system Ge-Sb-S-Ag; thermal expansion; thermomechanical analysis