Analýza zbytkové životnosti Long Life olejů ze silničních motorových vozidel - Beleš, Michal (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou zbytkové životnosti Long Life olejů používaných v silničních motorových vozidlech. V teoretické části práce jsou shrnuty základní poznatky o motorových olejích, zejména o jejich výrobě, složení a hodnocení. První část praktické části práce je věnována analýze použitých vzorků motorového oleje typu 5W30 Long Life. Z naměřených výsledků je vyhodnoceno, zdali je možné tyto Long Life oleje provozovat po celou dobu deklarované životnosti. Dále je zde provedeno zhodnocení palubní diagnostiky vozidla a kvality jejího stanovování zbytkové životnosti oleje. Druhá část praktické části je věnována návrhu expertního Fuzzy programu, který je schopen na základě hodnot z naměřených parametrů oleje stanovit jeho zbytkovou životnost exaktněji, než je tomu v případě palubní diagnostiky vozidla.
Residual life analysis of Long Life oils from road motor vehicles
Keywords: opotřebení motorového oleje; prodloužené intervaly výměny oleje; Long Life oleje; životnost motorového oleje; zkoušení motorových olejů; infračervená spektroskopie; Fuzzy logika; engine oil wear; long term intervals of engine oil change; Long Life oils; engine oil life; motor oil testing; Infrared spectroscopy; Fuzzy logic