Vliv vybraných antibiotik na růst mikroorganismů izolovaných z vod - Nováková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce pojednává o vlivu vybraných chemických látek a léčiv ve vodách na mikroorganismy. Začátek práce popisuje znečištění pitných a odpadních vod se zaměřením na výskyt antibiotik a ostatních léčiv, vyskytujících se ve vodách po nedostatečném odstraňování a degradaci. Další kapitoly jsou věnovány vzniku rezistence na antibiotika a na výčet metod používaných pro stanovení citlivosti bakterií vůči antibiotikům. V experimentální části byla u vybraných bakteriálních kmenů izolovaných z odpadních vod testována jejich citlivost na antibiotika diskovou difúzní metodou s následným testováním minimální inhibiční koncentrace.
Effect of selected antibiotics on growth of microorganisms isolated from water
Keywords: antibiotika; rezistence; ampicilin; citlivost; léčiva; minimální inhibiční koncentrace; antibiotics; resistance; ampicillin; sensitivity; drugs; minimal inhibitory concentrations