Vasoaktivní adipokiny - Pitauerová, Hana (Univerzita Pardubice, 2018)
Tuková tkáň je metabolicky aktivní tkáň, která působí jako endokrinní orgán. Její produkty, adipokiny,jsou hormony ovlivňující řadu fyziologických procesů. Dle svého charakteru způsobují vazokonstrikci nebo vazodilataci, hrají důležitou roli v metabolizmu tukové tkáně a ovlivňují její vlastnosti. Nadměrná produkce vazokonstrikčních a prozánětlivých adipokinů perivaskulární tukovou tkání podněcuje zánětlivou reakcí v blízkých arteriích, dochází ke vzniku některých patologických stavů, zejména rozvoji aterosklerózy.
Vasoactive adipokines
Keywords: adipokiny; perivaskulární tuková tkáň; cévní tonus; zánětlivé onemocnění; endokrinní systém; adipokines; perivascular adipose tissue; vessel tonus; inflammatory disorders; endocrine system