Vodou ředitelné samosíťující polymerní pojivo s odolností proti bleskové korozi - Machotová, Jana; Kalendová, Andréa; Hochmannová, L. (CHEMagazín, s.r.o., 2019)
Příspěvek se týká snadné výroby samosíťujícího akrylového latexového pojiva obsahujícího nanočástice na bázi MgO v roli inhibitoru bleskové koroze. Začlenění nanostrukturního MgO bylo provedeno během syntézy latexu prováděné technikou semi-kontinuální emulzní polymerace. Pro zajištění kovalentního samosíťování s dihydrazidem kyseliny adipové byl do polymeru kopolymerován diacetonakrylamid. S ohledem na výchozí koncentraci nanostrukturního MgO (0,5 - 2 hm.%, vztaženo na monomery) byla sledována stabilita pojiv při skladování a lakařské vlastnosti. Bylo zjištěno, že všechna pojiva obsahující anorganické nanočástice vykazují dlouhodobou stabilitu při skladování a poskytují zesítěné transparentní nátěrové filmy s vysokým leskem. Pojiva syntetizovaná za použití 1 - 2 hm.% nanostrukturního MgO (vzhledem k monomerům) poskytovala nátěrové filmy se zvýšenou odolností vůči rozpouštědlům a výraznou inhibicí bleskové koroze.
Waterborne self-crosslinking polymeric binder with flash rust resistance
Keywords: Emulzní polymerace; keto-hydrazidové síťování; oxid hořečnatý; nanočástice; blesková koroze; Emulsion polymerization; keto-hydrazide crosslinking; magnesium oxide; nanoparticle, flash rust