Analýza obchodní bilance České republiky s ohledem na vstup do Evropské unie - Růžička, Karel (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na obchodní bilanci České republiky od roku 2000 s ohledem na její vstup do Evropské unie a nejdůležitější změny, ke kterým došlo právě po 1. květnu 2004. V teoretické části jsou vysvětleny důvody pro vstup České republiky do Evropské unie a platební bilance. V praktické části této práce jsou analyzovány nejdůležitější fakta z pohledu obchodní bilance let 2000 až 2008, vývoj českého vývozu a dovozu a exportní strategie České republiky po vstupu do Evropské unie. Závěr přináší souhrn změn, kterých bylo dosaženo po vstupu ČR do EU v zahraničním obchodu, nastiňuje další vývoj v oblasti obchodní bilance.
Czech Republic trade balance analysis with regard to entry into European Union
Keywords: Česká Republika; Evropská Unie; obchodní bilance; zahraniční obchody; Import; Export; Czech Republic; European Union; trade balance; Foreign trades