Monitorace perioperačního bezpečnostního procesu - Langerová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na perioperační bezpečnostní proces, který byl zaveden z důvodu zvýšení kvality péče ve zdravotnickém zařízení. Důležitým úkolem každého zdravotnického zařízení je zajištění bezpečné péče pro pacienta v rámci každého operačního oddělení. Teoretická část diplomové práce se věnuje kvalitě zdravotnické péče, bezpečnosti perioperační péče a samotnému perioperačnímu bezpečnostnímu procesu. Cílem výzkumné části diplomové práce je zjistit, jak je personál operačních sálů (perioperační a anesteziologické sestry) informován v oblasti perioperačního bezpečnostního procesu. Dále pak zjistit, zda se na jejich pracovišti tento proces využívá, jakým způsobem je prováděn a jak hodnotí přínosnost, spokojenost a náročnost provádění perioperačního bezpečnostního procesu. Výzkumné šetření bylo provedeno kvantitativní a kvalitativní formou. V kvantitativní části bylo využito dotazníkového šetření a v kvalitativní části metoda pozorování. Po sesbírání dat byla provedena deskriptivní statistika charakterizující výsledky jedné z výzkumných otázek. V závěru jsou uvedeny výstupy práce. Výzkumné šetření bylo realizováno v rámci Studentské grantové soutěže SGSFZS 2014001.
Monitoring of perioperative safety process
Keywords: perioperační bezpečnostní proces; kvalita zdravotnické péče; bezpečnost klienta v perioperační péči; operační sály; perioperative safety process; quality of health care; safety of client in perioperative care; operating theater