Nejčastější poranění způsobená zvířaty - Rázková, Ilona (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na nejčastější poranění způsobená zvířaty. V teoretické části se zabývá obecným rozdělením typů ran podle jejich vzniku a hodnocení rány jako takové. Následuje způsob primárního ošetření rány způsobené zvířetem laikem a postup ošetření, léčbu a prevenci infekčních komplikací ve zdravotnickém zařízení. Způsoby hojení ran a jejich jednotlivé fáze. Do další části teorie jsem začlenila použití moderních obvazových materiálů vhodných na typy ran způsobených po kontaktu se zvířetem, jejich způsob použití i jejich případné možné komplikace. Pozornost jsem také věnovala druhům zvířat, které nejčastěji přicházejí do konfliktu s člověkem, co konkrétního vyvolává agresi u psů a koček. Důležitou kapitolou jsou nejzávažnější infekční komplikace, jejich profylaxe a některá další specifická infekční onemocnění. Do práce je také zařazena možnost vzniku rozvoje posttraumatického stresového syndromu včetně doporučení i možnostech léčby. Výzkumná část práce je složena ze dvou oblastí. Oblasti retrospektivní, která sleduje incidenci poranění zvířetem u pacientů ošetřených na traumatologické ambulanci nemocnice krajského typu po dobu jednoho roku. Zmapování četnosti poranění zvířetem, jejich lokalizaci, pohlaví a věk poraněného a druh zvířete, které poranění způsobilo. Získaná data jsou porovnána s aktuálními statistikami poranění člověka zvířetem pro ČR. Důležitým ukazatelem, bylo sledování hojivosti jednotlivých poranění. Druhá oblast je praktická a popisuje dvě zajímavé kazuistiky pacientů napadených zvířetem včetně fotodokumentace. Závěrem práce je doporučení preventivních opatření pro zabránění napadení zvířetem a to převážně psem.
The most injury is done by animals common
Keywords: napadení zvířetem; prevence; hojení poranění; ošetřovatelská péče; animal attack; prevention; wounds healing; nursing care