Změny v genové expresi B buněčné linie po infekci intracelulárním patogenem Francisella tularensis - Kasmanová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2009)
Francisella tularensis, původce tularémie, je fakultativně intracelulární gramnegativní bakterie, která je schopna infikovat fagocytující i nefagocytují buňky a následně se v nich pomnožit. Na povrchu B buněk jsou exprimovány 2 receptory pro lipopolysacharid gramnegativních bakterií, a to TLR4 a RP105 (CD180), jejichž aktivací se spustí dvě nezávislé signální cesty. Zatímco TLR4 je exprimován na různých typech buněk imunitního systému, receptor RP105 je preferenčně exprimován na B buňkách. Stimulací TLR4 je aktivována signální cesta vedoucí přes MyD88, lRAK a TRAF6 k transkripčnímu faktoru NF-?B. Stimulací RPI05 se aktivuje bud' signální cesta přes proteiny Lyn, CD19 a Vav vedoucí k JNK nebo signální cesta přes PI3K a Btk vedoucí k NF-?B. Cílem této diplomové práce bylo zjistit změny v expresi genů kódujících receptorové molekuly a molekuly cytokinů a chemokinů u B-buněčné linie po infekci F. tularensis. K detekci genové exprese bylo využito metody reverzní transkriptázové polymerázové řetězové reakce (RT-PCR).
Cytokine and chemokine gene expression changes of B cells after Francisella tularensis infection
Keywords: B Cells; lipopolysaccharide; Francisella tularensis; B buňky; lipopolysacharid