Antibakteriální a antifungální účinky hygienických nátěrů - Hašková, Vendula (Univerzita Pardubice, 2009)
Cílem diplomové práce bylo ověřit antibakteriální a antifungální účinky hygienických nátěrů. Testované vzorky nátěrových hmot byly připraveny ve výzkumném ústavu Synpo a. s. Jednalo se o nátěry určené pro potravinářské provozy a fasády budov a dále o disperzní systémy s prodlouženým ochranným účinkem. Vzorky hygienických nátěrů zahrnovaly lazurovací laky, vodou ředitelné a rozpouštědlové laky a fasádní silikonové a silikátové nátěrové hmoty. Základní formulace nátěrových hmot byla obohacena o antimikrobiální složku. Nátěry obsahovaly tato antimikrobiální činidla: fotokatalytický oxid titaničitý ve formě Hombikat UV 100, ANX PA, oxid zinečnatý ve formě ZnO 20 DW, ZnO 30 HS a stříbro na nosiči sklo/zeolit Irgaguard H 6000. V disperzních systémech byl ještě zahrnut biuret, semikarbazid, deriváty hydantoinu, kvartérní amoniová sůl a nanosilika pro lotosový efekt. Pro testování byla použita metoda zjištění migrační a antimikrobiální schopnosti aditiva a metoda přežívání mikroorganismů na nátěru. Nejlepší inhibiční účinky na bakterie a plísně vykazoval oxid zinečnatý a to již při koncentracích kolem 5 %.
Antibacterial and antifungal effect of hygienic coatings
Keywords: antimicrobial efficacy; hygienic coatings; dispersions; bacteria; fungi; antimikrobiální účinnost; hygienické nátěry; disperzní systémy; bakterie; plísně