HPLC/MS/MS analýza polyfenolických látek obsažených v medovinách - Pravcová, Kateřina; Česlová, Lenka; Juričová, Miroslava; Fischer, Jan (Univerzita Pardubice, 2018)
Cílem této práce bylo stanovení vybraných fenolických látek v medovinách s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systému s obrácenými fázemi. Vzorky medovin byly analyzovány bez úpravy nebo byly extrahovány do směsi ethylacetát:diethylether. Separace probíhala na koloně Ascentis Express C18 (150 mm × 3.0 mm, 2.7 μm). Mobilní fáze byla složena z redestilované vody okyselené 0,3% kyselinou mravenčí a acetonitrilu. Vybrané fenolické látky byly kvantifikovány a jejich obsah v extraktech byl porovnán s obsahem při analýze neupravených vzorků medovin. Zastoupení fenolických látek v medovinách bylo podobné, lišilo se jejich množství v závislosti na použitém medu či technologii výroby. Mezi studovanými medovinami byl nalezen jeden vzorek, kde byl obsah fenolických látek pouze ve stopovém množství, což může svědčit o falsifikaci výrobku.
HPLC/MS/MS analysis of polyphenolic compounds in meads
Keywords: fenolické látky; medoviny; HPLC/MS; phenolic compounds; meads; HPLC/MS