Jsme Němci nebo Češi? Německé osídlení na Šumpersku, jeho proměny a etnická identita - Zachová, Barbara (Univerzita Pardubice, 2011)
Záměrem této práce byla snaha zjistit současný stav německých starousedlíků ve Velkých Losinách a jeho proměny mezi lety 1940-2010. Nakolik jsou tyto osoby spjaty se svými sudetskými kořeny a zdali více tíhnou k české nebo německé identitě a kultuře.
Are we Germans or Czechs? The German population in Sumperk Region, its Transformation and Ethnic Identity
Keywords: sudetští Němci; Sudety; Němci; identita; Velké Losiny; Sudeten Germans; identity