Výzkum kontaktní geometrie dvojkolí-kolej při průjezdu vozidel oblouky malých poloměrů - Kohout, Martin (Univerzita Pardubice, 2009)
Disertační práce je zaměřena na problematiku možnosti zlepšení kontaktních poměrů mezi kolem a kolejnicí při průjezdu železničních vozidel oblouky malých poloměrů (300 m a méně), kde z důvodu nevhodných kontaktních poměrů mezi kolem a kolejnicí dochází k intenzivnímu opotřebovávání vnější kolejnice a tvorbě skluzových vln na hlavě vnitřní kolejnice. Jedním z možných řešení ke zlepšení kontaktních poměrů mezi kolem a kolejnicí je návrh speciálních příčných profilů hlav kolejnic, který je cílem této práce.
Contact conditions between wheetset and track at vehicle running through curves of smaal radius
Keywords: opotřebení; vlnkovitost; koleje; wear; corrugation; track