Implementace zásad prevence poranění ostrým předmětem v perioperační péči - Rýdlová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2024)
Tématem této diplomová práce je implementace zásad prevence poranění ostrými předměty v perioperační péči. V teoretické části je nejdříve stručně popsána problematika bezpečnosti v perioperační péči, poté je popsána problematika poranění o ostré předměty, preventivních opatření a infekcí spojených s poraněními ostrými předměty a v závěru je poskytnut přehled ostrých nástrojů v perioperační péči. Výzkumná část se zabývá četností poranění ostrými předměty a znalostí bezpečnostních postupů mezi perioperačními sestrami a byla zpracována formou dotazníkového šetření a následného porovnání výsledků šetření s dříve zpracovanými studiemi na toto téma. Cílem práce bylo vytvořit teoretickou i výzkumnou základnu pro zvýšení bezpečnosti a implementaci zásad prevence poranění ostrými předměty. Výstupem práce jsou doporučení pro praxi pro personál pracující na operačních sálech.
Implementation of sharp injury prevention principles in perioperative care
Keywords: bezpečnost; ostré nástroje; perioperační péče; poranění o ostré nástroje; sharp safety; sharp instruments; perioperative care; sharp injuries