Postavení ombudsmana v systému orgánů veřejné správy - Pešková, Eva (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se věnuje problematice veřejného ochránce práv České republiky. Stručně charakterizuje vznik instituce, a dále se zabývá charakteristikou činnosti a jejími představiteli. V závěru tato práce hodnotí náklady na fungování instituce a činnost veřejného ochránce práv.
Position of Ombudsman in the system of public administration
Keywords: veřejný ochránce práv; ombudsman; stížnosti na úřady; ochrana osob omezených na svobodě; diskriminace; vyhošťování cizinců; kontrola veřejné správy; veřejná správa; Ombudsman; complaints to the authorities; protection of persons deprived of liberty; discrimination; expulsion of aliens control of public administration; public administration