Butanolýza řepkového oleje - reakce a separace - Ptáček, Petr (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce popisuje přípravu butylesterů vyšších mastných kyselin transesterifikací řepkového oleje za homogenní bazické katalýzy (KOH). Katalyzátor byl pro ukončení reakce neutralizován silnými minerálními kyselinami. Cílem této práce je prozkoumání vlivu vybraných kyselin (kyselina fosforečná, sírová a chlorovodíková) na neutralizaci katalyzátoru a následnou separaci vzniklých draselných solí z reakční směsi. V první části práce je obecná rešerše týkající se transesterifikace, popisu látek vstupujících do reakce a různých postupů výroby biodieselu. A konečně, závěrem práce je jasný přehled získaných výsledků a doporučení optimální neutralizační kyseliny. Ze získaných dat bylo vyhodnoceno, že nejlepší na srážení katalyzátoru je kyselina chlorovodíková. Tato kyselina netvoří koloidní směs, filtrace sraženiny KCl je zde možná. Kyselinu je třeba přidávat velmi opatrně, nejlépe je přidávat ji do hodnoty pH menší než 3, jakmile je toto pH dosaženo je nutné okamžitě přídavek kyseliny ukončit. Kyselina chlorovodíková má silné katalytické účinky a v případě nadbytku může významně snižovat celkovou konverzi rostlinného oleje.
Buthanolysis of rape seed oil - reaction and separation
Keywords: Biodiesel; rape sees oil; butanolysis; neutralization of catalyst; separation; butanol; řepkový olej; butanolýza; neutralizace katalyzátoru