Analýza vlivu přímých zahraničních investic na vybraný region - Hrehová, Petra (Univerzita Pardubice, 2014)
Předmětem této bakalářské práce je analýza vlivu přímých zahraničních investic (dále PZI) na Pardubický kraj. Nejprve bude problematika PZI rozebrána v obecné rovině a budou diskutovány důvody investorů pro realizaci PZI. V další části bude pozornost obrácena na stav a strukturu PZI v České republice, včetně systému investičních pobídek. V třetí části je na teoretické úrovni rozebrán regionální rozvoj a rozvojový potenciál. Stěžejní část práce je zaměřena přímo na Pardubický kraj, zde je Pardubický kraj komparován s ostatními kraji České republiky a analyzován vliv PZI na zaměstnanost ve zpracovatelském průmyslu.
Analysis of the Influence of the Foreign Direct Investment on the Chosen Region
Keywords: přímé zahraniční investice; investiční pobídky; Pardubický kraj; regionální rozvoj; foreign direct investment; investment incentives; region Pardubice; regional development