Fotoidukované změny struktury, vlastností a reaktivity amorfních chalkogenidů systému As-S - Polák, Zbyněk (Univerzita Pardubice, 1998)
V práci jsou studovány fotoindukované jevy v amorfních chalkogenidech systému As-S. Práce byla zaměřena na studium změn optických vlastností chalkogenidových vrstev čerstvě napařených, temperovaných a exponovaných, práškových vzorků a objemových skel. Tyto změny jsou většinou doprovázeny změnami atomové struktury. Působením světla mohou být indukovány i změny reaktivity tenkých amorfních vrstev zahrnující rychlost rozpouštění těchto vrstev v alkalických roztocích.
Photoinduced changes structure, properties and reactivity of As-S system amorphous chalcogenides
Keywords: Chalkogenidová skla; tenké vrstvy; fotoindukované změny; fotostrukturální změny; selektivní rozpouštění