Moderní mikroextrakční metody pro analýzy těkavých složek ve vzorcích bylinného původu - Čížková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2015)
Disertační práce se zabývá analýzou senzoricky významných látek se zaměřením na analýzu silic v potravinách, a to především v bylinných čajích a sypkém rostlinném materiálu (čajové směsi a koření). Je zaměřena na širokou škálu mikroextrakčních technik, jako jsou mikroextrakce jednou kapkou, mikroextrakce založena na tvorbě disperzního systému, mikroextrakce využívající dutého vlákna, mikroextrakce na magnetickém míchadle či mikroextrakce se sorbentem v mikrostříkačce. Teoretická část práce je nejprve věnována senzoricky významným látkám, jejich aroma a zasloupení v bylinných čajích a koření. Další část tvoří kapitola o kapalinových mikroextrakcích a mikroextrakcích tuhými fázemi. Výsledková část je zaměřena především na optimalizaci přípravy vzorků před extrakcí a také jednotlichvých mikroextrakčních technik s následnou analýzou extraktů pomocí GC/FID a GC/MS. Za optimalizovaných podmínek byly následně analyzovány vzorky nápojů připravených z bylinných čajů a vzorky sypkého rostlinného materiálu (čajové směsi a koření), ve kterých byly jednotlivé složky silic identifikovány pomocí retenčních indexů a metodou standardního přídavku, popř. porovnáním s knihovnami hmotnostních spekter.
Modern Microextraction Methods for Analyses of Volatile Components in Samples of Herbal Origin
Keywords: silice; bylinné čaje; kapalinová mikroextrakce; mikroextrakce tuhou fází; koření; essential oils; liquid microextraction; solid phase microextraction