Analýza volných aminokyselin v medu pomocí kapilární zónové elektroforézy - Havlová, Andrea (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem této práce byla analýza volných aminokyselin vyskytujících se ve vzorcích medu pomocí kapilární zónové elektroforézy ve spojení s UV detekcí při 245 nm. Standardní roztoky aminokyselin a roztoky vzorků medu byly před vlastní CZE separací derivatizovány reakcí s fenylisothiokyanátem. Stabilita připravených derivátů byla ověřena v rozmezí sedmi po sobě jdoucích dnů. Nejlepší separace analyzovaných fenylthiokarbamoyl derivátů sledovaných aminokyselin bylo dosaženo ve fosfátovém pufru o koncentraci 0,030 mol/l a pH 7,40 s přídavkem beta-cyklodextrinu o koncentraci 0,004 mol/l. V devíti vzorcích medu od českých komerčních výrobců a soukromých včelařů byly identifikovány přítomné aminokyseliny.
CZE Analysis of Free Amino Acids in Honey
Keywords: Kapilární zónová elektroforéza; aminokyseliny; med; cyklodextrin; Capillary zone electrophoresis; amino acids; honey; cyklodextrin