Výskyt Mycoplasma hominis v genitálním ústrojí těhotných žen - Kubásková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá bakterií Mycoplasma hominis, která může být součástí mikroflóry urogenitálního traktu. Pozornost je věnována především výskytu této bakterie v genitálním ústrojí a amniové tekutině těhotných žen a u novorozenců. Zmíněna je také charakterizace rodu Mycoplasma, informace o taxonomii, morfologii a patogenezi. Dále jsou uvedeny postupy laboratorní diagnostiky a možnosti léčby.
Occurrence of Mycoplasma hominis in the genital tract of pregnant women
Keywords: Mycoplasma hominis; Ureaplasma urealyticum; amniotic fluid; urogenital tract; preterm premature rupture of membranes; therapy; laboratory diagnostics; amniová tekutina; urogenitální ústrojí; terapie