Azobarviva založená na I-kyselině - Demková, Irena (Univerzita Pardubice, 1995)
Práce se zabývá reaktivními barvivy typu Ostazin S a H, která obsahují azobarviva připravená kopulací I- nebo H- kyseliny s vhodnou aktivní kmoponentou. Při kopulaci I-kyseliny se zdiazotovaným anilinem v alkalickém a neutrálním prostředí byla zjištěna chromatografií na tenké vrstvě tři barviva. Jejich identifikace byla provedena chromatograficky a nukleární magnetickou rezonancí.
Keywords: reaktivní barviva; barviva; ostazin; Chromatografie; nukleární magnetická rezonance; nukleární magnetická rezonanční spektra; světlostálost