Užití a význam zlata v souvislosti s výtvarným uměním - Hamsíková, Františka (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá použitím zlata ve výtvarném umění, a to se zaměřením na české prostředí. Cílem práce bylo nashromáždit informace o přístupu k tomuto drahému kovu, o jeho využití v jednotlivých uměleckých epochách, o jeho významu v té které době. Pojednává též o úzkém spojení zlata s křesťanstvím, především v uměleckořemeslném zpracování liturgických předmětů. Součástí práce je také popis jednotlivých druhů a způsobů pozlacovačských technik a několik příkladů takových prací.
Gold in the fine arts : its use and importance
Keywords: zlato; výtvarné umění; zlacení; umělecká řemesla; gold; fine arts; gilding; arts and crafts