Barokní knihovna v Odrách - Janáčková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se věnuje zmapování problematiky průzkumu fyzického stavu knižních sbírek. Obecné zásady, které jsme sepsali, byly aplikovány na konkrétní barokní knihovnu děkanátu v Odrách. Ta je uložena v prostorách místního muzea. Byli jsme požádáni, abychom zhodnotili současný stav dochovaných knih a navrhli opatření, které by zahrnovalo vhodný způsob uložení. Určili jsme klimatické podmínky. Jednotlivé knihy jsme podrobně popsali, všechny údaje zaznamenali do formuláře, vytvořili fotodokumentace a navrhli způsob ošetření, byl-li její stav špatný. Nastínili jsme historický vývoj, žánrové a typologické složení knihovny. Vznikl soupis tisků. Završením prací bylo komplexní restaurování prvotisku: Sermones de Laudibus Sanctorum od Roberta Caraccioliho z roku 1490.
The Baroque library in Odry
Keywords: barokní knihovna; knihovna; průzkum; historická knižní vazba; průzkumový formulář/list; katalogizační formulář/list; podmínky uložení; prvotisk; restaurování; děkanství; baroque book collection; book collection; examination; historical book binding; examination sheet; conditions of storage; incunabula; restoration; deanship