Hodnotící a posuzovací škály využívané v perioperační péči - Nováková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se věnuje využití hodnotících a posuzovacích škál v perioperační péči. Hlavním cílem této práce bylo zjistit, jaké škály jsou využívány na úseku perioperační péče. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části jsou popsány všechny fáze perioperační péče a hodnotící škály, které je možno v perioperační péči využít. Výzkumná část obsahuje prezentaci a popis výsledků kvantitativního výzkumného šetření zaměřeného na zjištění využívání hodnotících a měřících škál v perioperační péči na jednotlivých odděleních. Výsledná data byla zpracována pomocí statistické analýzy a následně graficky uspořádána do tabulek a grafů. Výzkumné šetření bylo realizováno ve dvou krajských a dvou fakultních nemocnicích. Celkem bylo do výzkumného dotazníkového šetření zařazeno 126 respondentek pracujících na úseku perioperační péče.
The evaluation and assement scales used in perioperative care
Keywords: hodnotící škály; perioperační péče; hodnocení bolesti; hodnocení vědomí; hodnocení sedace; nutriční screening; evaluation scales; perioperative care; pain assesment; assesment of consciousness; sedation assesment; nutrition screening