Zkušenosti porodních asistentek s péčí o etnicky odlišné pacientky - Pečenková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce má teoreticko - průzkumný charakter. Předmětem teoretické části je vymezení odborné terminologie multikulturního ošetřovatelství a etnicity pacientek v péči porodních asistentek. Dále se zabývá komunikací, kulturní odlišností a zdravotní péčí poskytovanou cizincům v České republice. Cílem průzkumné části je zmapování zkušeností porodních asistentek s péčí o etnicky odlišné pacientky. Průzkumná část je zpracována na základě kvantitativního dotazníkového šetření, vlastní konstrukce analyzovaného popisnou statistikou a prezentovaného v grafech. V závěru jsou stanoveny doporučení pro praxi.
Experience of midwives in caring for ethnically diverse patients
Keywords: etnikum; kultura; komunikace; multikulturní ošetřovatelství; porodní asistentka; ethnicity; culture; communication; multicultural nursing; midwife