C.k. odborná sochařsko - kamenická škola v Hořicích - Maťátková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem této práce je popsat začátky C.k. sochařské a kamenické školy v Hořicích. Byla to odborná škola, ale ač nevznikla mezi prvními, byla rozhodně unikátní. Její počátky asi nebyly tak těžké, jako u některých jiných škol, které vznikly o mnoho let dříve. Přesto si myslím, že je dobré se na tuto školu podívat podrobně, protože i ona přinesla do vývoje odborného školství něco nového. Životy svých žáků pak ovlivnila skutečně zásadně.
Sculptural and stonemason school in Hořice
Keywords: C.k. sochařská a kamenická škola v Hořicích; Hořice v Podkrkonoších; historie; školství; Sculptural and stonemason school in Hořice; history; educational system