Iontovýměnné heterogenní membrány - Škorňok, Jiří (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce je věnována tématu iontovýměnných heterogenních membrán, přičemž její součástí je též literární rešerše na toto téma. Technikou radikálové emulzní polymerace byly připraveny různé typy polymerních pojiv. U připravených vzorků kopolymerních disperzí byly stanoveny základní vlastnosti jako obsah sušiny, pH, obsah koagulátu, viskozita a teplota skelného přechodu. Emulzní kopolymery byly použity jako matrice pro přípravu iontovýměnných heterogenních polymerních membrán, jejichž základem byla komerčně dostupná kationtovýměnná pryskyřice.
Ion-exchange heterogeneous membranes
Keywords: emulzní polymerace; iontovýměnná membrána; kationtovýměnná pryskyřice; core-shell; emulsion polymerization; ion-exchange membrane; kation-exchange resin; core-shell