Odchylky od standardního genetického kódu - Nešporová, Romana (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce popisuje nejen historii výzkumu a samotné vlastnosti genetického kódu, ale hlavně odchylky od standardního genetického kódu a teorie týkající se jejich vzniku. Největší pozornost je věnována změně významu CUG kodonu u patogenní kvasinky Candida albicans, což je jedna z nejvýraznějších odchylek v jaderném genomu. Zároveň se zabývá transformací proteomu, kterou způsobuje změna fenotypu. Tato schopnost může mít totiž vliv i na patogenitu a odolnost této kvasinky vůči stresu.
Alterations of the standard genetic code
Keywords: CUG kodon; candida albicans; odchylky; Ser-tRNACAG; genetické kódy; CUG codon; candida albicans; deviations; genetic codes