Krystaly Sb2Te3 s příměsemi přechodných kovů - Švanda, Pavel (Univerzita Pardubice, 1997)
Z prvků polovodičové čistoty byly modifikovanou Bridgmanovou metotou připraveny monokrystaly Sb2Te3, Sb2-xFexTe3, Sb2-xMnxTe3, Sb2-xNixTe3 (x = 0,005 - 0,04.) Vzorky připravených krystalů byly charakterizovány rentgenovou difrakční analýzou, měřením reflektivity v oblasti rezonanční frekvence plazmatu a stanovením teplotních závislostí Hallovy konstanty, elektrické vodivosti a Seebeckova koeficientu. Změny uvedených fyzikálních veličin a hodnoty poměru volných nositelů proudu ku efektivní hmotnosti nositelů P/m*, získané interpretací reflexních spekter za použití vztahů Drude-Zenerovy teorie, ukázaly, že příměs atomů železa a manganu má v krystalové struktuře Sb2Te3 za následek zvýšení koncentrace děr. Příměs niklu naopak má v krystalové struktuře Sb2Te3 charakter donoru. Funkce akceptoru (Fe, Mn) a donoru (Ni) je v práci vyvětlena modelem bodových poruch v krysalových strukturách vyšetřovaných materiálů.
Single crystals Sb2Te3 doped with transient metals
Keywords: monokrystaly; Rentgenová difrakční analýza; reflektivita; Hallova konstanta; elektrická vodivost; Seebeckův koeficient; koncentrace děr; akceptory; donory